Veelgestelde Vragen (FAQ)

01 Levertijden

Wat is de levertijd van mijn vloer?

De levertijd kan variëren van 2 werkdagen tot circa 2 werkweken, afhankelijk van de gekozen tegel. Een aantal tegels liggen bij de leverancier in Nederland op voorraad, deze kunnen in dat geval snel geleverd worden. Dit gaat altijd op aanvraag. TegelExpert houdt geen eigen voorraad. 

Leveringen zijn mogelijk op maandag t/m vrijdag tussen 07:00 – 18:00 uur. Vanaf twee weken van tevoren zijn tegels op de door u gewenste datum te leveren.

Het tijdstip van leveren op de dag zelf is niet vooraf aan te geven. Uw telefoonnummer wordt meegegeven aan de chauffeur en wij verzoeken de chauffeur altijd om vóór levering even met u te bellen.

LET OP: De woning moet bereikbaar zijn voor aanvoer van materialen. Levering vindt plaats met een vrachtwagen met oplegger. Deze vrachtwagens hebben een lengte van ±18m, let hierop! De losplek moet dus voldoende bereikbaar zijn. Twijfelt u over de bereikbaarheid, neem contact met ons op. Wij kunnen dan een inschatting maken en kunnen op aanvraag eventueel ook met een kooiaap (mobiele heftruck) of kleinere vrachtwagen leveren (hier kan een meerprijs aan verbonden zijn). Pallets worden standaard naast de vrachtwagen gelost met een pompkar. Wij kunnen alleen lossen op een verharde ondergrond. 

Categorie: 01 Levertijden

02 Voorbereidingen

Welke voorbereidingen moet ik treffen zodat de tegelzetter aan de slag kan?

Zorg voor vlakke, tegelklare vloer(en). Dit betekent dat de vloer volledig leeg moet zijn en alle voorwerpen van de vloer zijn verwijderd. 

Twijfelt u over de vlakheid van uw vloer? Bel ons dan voor het maken van een afspraak voor een controle van uw vloer. Indien nodig egaliseren we de vloer voordat we starten met het leggen. 

De vloer dient bezemschoon te zijn. 

In de woning dient water en elektriciteit aanwezig te zijn. 

De woning moet bereikbaar zijn voor aanvoer van materialen. Levering vindt plaats met een vrachtwagen met oplegger. Deze vrachtwagens hebben een lengte van ±18m, let hierop! De losplek moet dus voldoende bereikbaar zijn. Twijfelt u over de bereikbaarheid, neem contact met ons op. Wij kunnen dan een inschatting maken en kunnen op aanvraag eventueel ook met een kooiaap (mobiele heftruck) of kleinere vrachtwagen leveren (hier kan een meerprijs aan verbonden zijn). Pallets worden standaard naast de vrachtwagen gelost met een pompkar. Wij kunnen alleen lossen op een verharde ondergrond. 

NB. Verricht u meerdere (klus)werkzaamheden in uw woning? Zorg in uw planning dat u de tegelzetter als eerste laat komen en daarna pas de stukadoor, schilder en/of plaatsers van uw keuken. U kunt uw vloer nadien altijd afdekken met dampdoorlatende afdekvlies. Let op: gebruik geen stucloper! Het is haast onmogelijk om uw net gestucte of geverfde wanden en nieuwe keuken voldoende te beschermen tegen het vuil dat ontstaat bij het leggen van een vloer. 

Categorie: 02 Voorbereidingen

03 Werkzaamheden

Hoe lang is de tegelzetter bezig?

Hoe lang de tegelzetter bezig is met uw vloer is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het aantal m2, het aantal ruimtes dat betegeld moet worden en het formaat van de tegel.

Normaal gesproken legt een tegelzetter circa 20 m2per dag. Dit is exclusief plinten, voegwerk en snijstukken. Bij een doorsnee woning tussen de 50-70 m2te betegelen vloeroppervlak kunt u 5 werkdagen aanhouden. 

NB. Bij het leggen van kwaliteitstegels komt vakwerk kijken. Onze tegelzetters verkiezen daarom zorgvuldigheid boven snelheid. 

Categorie: 03 Werkzaamheden

Wie moet(en) aanwezig zijn bij de start van de werkzaamheden?

U als opdrachtgever dient aanwezig te zijn en uiteraard de tegelzetter. U wordt vooraf gebeld door TegelExpert of de tegelzetter om de dag en het tijdstip van de start kort te sluiten. De werkzaamheden worden gezamenlijk doorgenomen, er worden afspraken gemaakt over het openen en sluiten van de woning en er vindt (indien nodig) een sleuteloverdracht plaats. 

Categorie: 03 Werkzaamheden

Wie bel ik als ik vragen heb tijdens de werkzaamheden?

Alle vragen kunt u bespreken met de tegelzetter die bij u aan het werk is. Indien de tegelzetter uw vraag niet kan beantwoorden, zal hij contact opnemen met TegelExpert. 

Categorie: 03 Werkzaamheden

04 Oplevering

Hoe snel kan ik weer over de tegelvloer heen lopen?

Wat de ene dag gelegd is, kan de volgende dag voorzichtig betreden worden. Nadat de tegelvloer gevoegd is, dient u de vloer 24 uur te laten uitharden. Zorg ervoor dat er tijdens het uitharden geen vuil in de voegen komt. Het vuil droogt anders op in de voeg en blijft dan permanent zichtbaar. 

Categorie: 04 Oplevering

Hoe wordt mijn vloer opgeleverd?

De tegelzetter zal na afronding van alle werkzaamheden samen met u als opdrachtgever de oplevering van de vloer doen. Hier wordt een opleverrapport voor gebruikt en er worden foto’s van het eindresultaat gemaakt. De tegelzetter maakt met u een afspraak voor de oplevering van de vloer.

Categorie: 04 Oplevering

05 Meerwerk

Wat gebeurt er als er ter plaatse meerwerk en hierdoor meerkosten worden geconstateerd door de tegelzetter?

Het is altijd vervelend als er toch meerwerk nodig blijkt te zijn om de klus te klaren. Dit meerwerk betekent vaak ook extra kosten voor u als opdrachtgever. Uiteraard zullen wij altijd kijken naar de meest passende manier om tot een oplossing te komen. 

Het komt toch geregeld voor dat de tegelzetter ter plaatse meerwerk constateert, bijvoorbeeld omdat de vloer niet vlak genoeg is en deze dan eerst geëgaliseerd moet worden. De opdrachtgever dient deze (extra) kosten als kosten van meerwerk dan aan TegelExpert te voldoen. Om dit soort situaties te voorkomen, kunt u ons vooraf raadplegen om de vlakheid van uw vloer te bepalen. Bel ons gerust voor het maken van een afspraak voor een controle van uw vloer.  

Wilt u meer weten over het aanbrengen van wijzigingen en meer/minder werk? Lees dan paragraaf 6 van onze algemene voorwaarden eens door.  

Categorie: 05 Meerwerk

06 Egaliseren

In welke gevallen moet een vloer geëgaliseerd worden?

Als een vloer hoogteverschillen heeft, gaten vertoont of er zijn lijmresten aanwezig op de vloer, dan moet een vloer geëgaliseerd worden. De reden hiervoor is dat er anders geen strakke, vlakke tegelvloer gelegd kan worden. Een vlakke ondergrond is een voorwaarde voor het kunnen leggen van een mooie vloer. 

Het egaliseren gebeurt met een egaline vloeilaag. Dit lost de hoogteverschillen in een vloer op en dicht gaten. Egaliseren met een egaline vloeilaag is niet te vergelijken met het vloervolgend egaliseren dat bij een PVC vloer of leggen van tapijt wordt gedaan. Bij PVC of tapijt wordt het eindresultaat van een strakke vloer minder sterk bepaald door de ondergrond. Er hoeft daarom vaak maar een zeer dun laagje van 2 mm worden aangebracht. Bij het egaliseren voor een tegelvloer is vaak wel 8 tot 9 mm egaline nodig. Dit verklaart ook het verschil in de prijs van het egaliseren per type vloer.  De droogtijd van het egaliseren is een halve dag. 

Twijfelt u over de vlakheid van uw vloer? Bel ons dan voor het maken van een afspraak voor een controle van uw vloer.

Categorie: 06 Egaliseren

07 Afwerking

Ik heb een kruipluik in de ruimte die betegeld wordt. Hoe wordt het kruipluik afgewerkt?

Wij plaatsen rondom het kruipluik speciale tegelstrips. Deze tegelstrips zorgen voor een nette afwerking en beschermen tegelijkertijd de tegels. Deze tegelstrips worden ook gebruikt voor een fraaie afwerking van een schoonloopmat.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Hoekprofiel-schoonloopmat.png
Categorie: 07 Afwerking

08 Vloer verwijderen

Kan ik mijn oude vloer laten verwijderen en hoe gaat dit in zijn werk?

Uiteraard kunt u uw oude vloer laten verwijderen. In de woning dient water en elektriciteit aanwezig te zijn. Tevens moet uw woning bereikbaar zijn voor de machines die hiervoor worden ingezet. Deze machines passen door een deuropening van 80 cm breed. Zorg ervoor dat de ruimte(s) waar de vloer verwijderd moeten worden leeg zijn en bereikbaar voor de machines. 

Na het verwijderen van de vloer moet de vloer bezemschoon worden opgeleverd, zodat er geëgaliseerd kan worden en vervolgens uw nieuwe vloer gelegd kan worden.

09 Vloerverwarming

Wanneer mag ik de vloerverwarming voor het eerst opstarten?

De vloerverwarming mag 28 dagen nadat de vloer gelegd is voor het eerst worden gestart. Volg de instructies uit het opstartprotocol van de leverancier van de vloerverwarming. 

Wilt u al sneller uw verwarming kunnen starten? Dat kan. Met de speciale S1 lijm is het mogelijk om al 7 dagen nadat de vloer is gelegd de voerverwarming op te starten. Voor het gebruik van deze lijm geldt een meerprijs. 

Categorie: 09 Vloerverwarming

Waar moet ik rekening mee houden bij het aansluiten van vloerverwarming?

Tegelexpert werkt voor het plaatsen van vloerverwarming samen met Vloerverwarming Nederland.

Lees de aandachtspunten van Vloerverwarming Nederland voor het aansluiten van een vloerverwarming

Voor meer informatie over Vloerverwarming Nederland bezoekt u hun website.

Categorie: 09 Vloerverwarming

Hoe verloopt het infrezen van een vloerverwarming?

Infrezen

Voorwaarde voor het infrezen is de aanwezigheid van een vlakke vloer, deze kan van beton, cement, anhydriet, fermacel, vloer zijn. De praktijk wijst uit dat verlijmde tegelvloeren tijdens het frezen vaak los laten. Verwijderen van de tegels is dus de beste optie. 

De sleuven worden 16mm. diep. Hierdoor komt de slang vlak onder het vloeroppervlak te liggen, hetgeen een snelle opwarming van de vloer ten goede komt. Vooral in het voor- en najaar is dit een voordeel. Het vrijkomende stof wordt verzameld en bij de klant achtergelaten. 

De vloer kent geen werking doordat de zaagsleuven werken als dilatatievoegen. Als u wilt egaliseren kunt u dit beter doen voor het infrezen. Dit bespaart egaline en u behoudt het voordeel van de dilatatievoegen. Bij achteraf egaliseren is het erg belangrijk de buis eerst te fixeren met een hiervoor geschikt vulmiddel. 

De vloer kan direct na installatie afgewerkt worden. Er is geen verhoging van de werkvloer. 

Mocht er onverhoopt een C.V.-leiding worden geraakt, dan wordt deze kosteloos door Vloerverwarming Nederland (VN) gerepareerd. Elektra, water- en gasleidingen buiten onze schuld worden niet gerepareerd. 

Alle systemen worden in een slakkenhuis patroon gelegd, waarbij de af en aanvoer leidingen altijd naast elkaar komen te liggen. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de vloer. De kans op schade door thermische spanning is minimaal. 

Systeem eigenschappen: 

  • Vrijwel altijd mogelijk zonder uitbreken van de vloer (zandcement – anhydriet – beton – tegelvloeren) 
  • Geen werking van de vloer door dilatatie werking van de zaagsleuf 
  • Het systeem reageert snel op een wijziging in temperatuur vraag 
  • De vloer is direct geschikt voor definitieve afwerking 
  • Geen verhoging van de werkvloer 
  • Geen droogtijd van afwerkvloer 
Categorie: 09 Vloerverwarming

10 Onderhoud

Hoe maak ik de vloer schoon na het leggen?

Binnen 1 week na het leggen van de vloer maakt u de vloer schoon met R155 zuurvrije grondreiniger. Het is belangrijk dat u de vloer met R155 schoonmaakt voordat u deze afdekt met bijvoorbeeld stucloper voor het verrichten van andere (klus)werkzaamheden. 

R155 koopt u hier.

Raadpleeg het etiket van de grondreiniger voor de juiste dosering en toepassing. Mooi meegenomen: de R155 is ook te gebruiken voor normale reiniging!

TIP: gebruik bij het reinigen van uw vloer na het leggen een waterstofzuiger voor het opnemen van water en vuil.

Categorie: 10 Onderhoud

Hoe onderhoud ik mijn vloer na het leggen?

Maak de vloer schoon met lauwwarm water en gebruik een goede dweil. LET OP: gebruik geen allesreiniger voor het schoonmaken van uw vloer. Allesreiniger laat een film laagje achter op de vloer waardoor deze na verloop van tijd dof wordt. Het beste is om een natuurlijke ontvetter te gebruiken, zoals dreft, schoonmaakazijn of een uitgeknepen citroen. 

Natuurlijke reinigingsmiddelen voor uw vloer koopt u ook op www.onderhoudsproductenonline.nl

Lees hier onze blog met tips voor een optimale bescherming tegen krassen.

Categorie: 10 Onderhoud

11 Bijbestellen tegels

Kan ik de tegels op een later moment nog bijbestellen?

Dat kan, echter moet u er rekening mee houden dat een tegel een natuurproduct is en elke partij tegels om die reden net anders kan zijn qua kleur en structuur. Wij adviseren daarom altijd om in één keer alle gewenste tegels te bestellen voor alle ruimten die u van plan bent te gaan betegelen met deze tegel. Tip: bestel een aantal extra tegels om in de toekomst een tegel te kunnen vervangen indien dit nodig is.